M-Blog

Matematyczne smaki

 

Smak matematyki

Do matematyki przez żołądek

 

 

Wszyscy wiemy, że z sympatią do matematyki bywa różnie. Ale jest na to sposób:) W życiu często, gdy chcemy dotrzeć do serca sympatii i żadne sposoby nie skutkują, to wykorzystujemy stare polskie przysłowie: „Przez żołądek do serca”. Zatem zobaczmy jak może „smakować” matematyka.

 

 

 

Oto moje propozycje na posmakowanie matematyki w nieco inny sposób:

 


1. Matematyczna szarlotka – „π”

 

Szarlotkę większość z nas lubi. Co do składu ciasta, dodatków, itp. to już Wam pozostawiam:)

 

 

 


2. Matematyczna Pizza – „π”

 

Pizzę też większość lubi, więc proponuję zrobić ją w swoim ulubionym smaku, ale obowiązkowo dołączyć coś matematycznego, np. można również wykorzystać liczbę Pi zdobiąc pizzę w taki oto sposób:

 

A przy okazji Pizza ma kształt walca, tylko bardzo płaskiego, to wiemy. Objętość walca wyraża się wzorem:

 

Jeżeli teraz promień oznaczymy literą z, zaś wysokość literą a, to otrzymamy:

 

 

 


3. Połączone wstęgi Möbiusa na śniadanie

 

Będziemy potrzebować tradycyjny obwarzanek, jak na zdjęciu

http://2.bp.blogspot.com/-KksI9O_UNwY/Ud9RYw9UBEI/AAAAAAAAEh8/ZnLicLkSe14/s1600/Plain-Bagel.jpg

Po odpowiednim przecięciu otrzymamy coś takiego:

A teraz posmarujmy czymś dobrym i smacznego!

Nie jest to trudne do wycięcia, ale jednak najlepiej to zobaczyć, zatem poniżej film, na którym dowiecie się jak to wykonać.

 

 

  


4. Stek Möbiusa na obiad

 

Odpowiednio skręcamy podłużny kawałek dobrego mięska w ten oto sposób:

A po wypieczeniu otrzymujemy:

 


5. Fraktalne ciasteczka w postaci „Dywanu Sierpińskiego”

 

Dywan Sierpińskiego to słynny fraktal. Można go wykonać również w postaci jadalnych ciasteczek. Co do składu ciasta, to tutaj nie ingeruję, a jedynie pokażę jak połączyć fragmenty ciasta, aby otrzymać takie oto ładne ciasteczka.

 

Krótka obrazkowa instrukcja „montażu” :

 

Można w podobny sposób zrobić ciasteczka przedstawiające fraktal Kocha, czyli popularny płatek śniegu.

 


6. Fraktalny piernik w kształcie sześcianu czyli Kostka Mengera

 

Pomysł z przykładu 4. możemy przenieść na wymiar 3D. Przy tym jest trochę więcej pracy, ale i efekt robi wrażenie. Aż szkoda zjeść.

 

Kilka fotek z poszczególnych etapów powstania.

 


7. Fraktalny Hamantaszen

 

Hamantaszen - tradycyjne dla kuchni żydowskiej nadziewane ciasteczka w kształcie trójkąta. Ale ten będzie nieco bardziej rozbudowany. Wykorzystamy tu trójkąt Sierpińskiego, a więc mamy kolejną fraktalną potrawę.

Ciasteczka wypiekane są na święto Purim, które przypada na przełom lutego i marca. Upamiętnia ono ocalenie Żydów od rzezi w starożytnej Persji.

Ponieważ ta potrawa to dla nas coś nowego, to podaję małe wskazówki z Wikipedii:

„Hamantaszen przygotowuje się z mąki, proszku do pieczenia, oleju, cukru, wanilii lub cynamonu, skórki cytrynowej i pomarańczowej. Ciasto może też być francuskie lub drożdżowe. Tradycyjny farsz jest makowy z udziałem miodu i bakalii – rodzynek, fig, daktyli i orzechów. Współcześnie ciastka nadziewa się także dżemem, powidłami lub innymi masami."

 


8. Łańcuch z jabłka – czyli trochę witamin w oryginalnym kształcie

 

 

Spróbujcie z jabłka zrobić coś takiego. Tym razem nie będę podpowiadał jak to wykonać. Nie jest to łatwe, wykorzystajcie trochę sposób cięcia obwarzanki z przykładu 3.

 


9. Suszone jabłka, ale w jakim kształcie!

 

Każdy z nas może wykonać takie jabłka bez żadnych problemów. Wystarczy pokroić jabłko na plasterki i zostawić do wysuszenia. Kształt, który jabłko uzyskuje to często, tzw. paraboloida hiperboliczna:

 

 

 

 


10. Hiperboliczne crunchipsy

 

Jeżeli nie uda Wam się uzyskać takich kształtów z jabłka, to zawsze można kupić crunchipsy w takim kształcie, ale zanim je zjecie przyjrzyjcie się na ten kształt paraboloidy hiperbolicznej. Jednak do jedzenia polecam te z jabłek.

 

 

 


11. Platońskie jabłka

 

Bryły platońskie to wielościany foremne, których wszystkie ściany są wielokątami foremnymi i przystającymi oraz w których z każdego wierzchołka wychodzi tyle samo krawędzi.

 


Zatem sami widzicie, że matematyka może całkiem nieźle smakować, przez co z pewnością ją polubimy.

Smacznego!


Bibliografia:

1. www.wikipedia.org

2. www.georgehart.com

3. www.evilmadscientist.com

4. www.flickr.com


2014 Tomasz Grębski

 

 

 

 

Related Articles

logo 2022 joomla footer

© 2022 Tomasz Grębski MATEMATYKA